Descoperă Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, situat în județul Harghita, în inima Ținutului Secuiesc. Acest loc unic, înconjurat de legende fascinante și atracții naturale impresionante, oferă oportunități excelente pentru drumeții și explorarea ecosistemelor diverse. Află mai multe despre istoria sa captivantă și frumusețea peisajului din jur.
Pe scurt:
- Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic intact din Europa Centrală și unicul din România
- Accesibil din Miercurea-Ciuc și Sfântu Gheorghe, lacul se află la o altitudine de 945 metri
- Legendele locale includ povești despre o tânără pe nume Ana și lacrimile sale care au format lacul
- Zona oferă atracții naturale precum Tinovul Mohoș, Peștera Sulfuroasă și Cetatea Balvanyos
Lacul Sfânta Ana: Unicitatea lacului vulcanic din România
Lacul Sfânta Ana, situat în județul Harghita, reprezintă singurul lac vulcanic intact din Europa Centrală și este, de asemenea, unicul lac vulcanic din România. Acesta se află la o altitudine de 945 de metri, având o lungime de 620 de metri, o lățime de 460 de metri și o adâncime maximă de 7 metri.
Cum ajungi la Lacul Sfânta Ana
Accesul la Lacul Sfânta Ana se poate face din Miercurea-Ciuc sau din Sfântu Gheorghe, fie cu transportul public, fie cu mașina. Din Miercurea-Ciuc, distanța până la lac este de aproximativ 35-40 de minute pe drumul E578. De asemenea, din Sfântu Gheorghe, se poate ajunge la Băile Tușnad în 40-45 de minute, tot pe E578.
Pentru a ajunge la lac, se poate accesa DN12 (Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe) din intersecția cu drumul județean 113 din localitatea Bixad sau dinspre Târgu Secuiesc, din direcția Turia de pe DN113. Lacul se află la 55 km de Miercurea Ciuc, 48 km de Sfântu Gheorghe și 33 km de Târgu Secuiesc.
Istoricul Lacului Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana s-a format în urma unei erupții vulcanice care a avut loc cu mii de ani în urmă, dar vârsta sa exactă rămâne necunoscută. Studiile sugerează că ultima erupție a avut loc între 32.000 și 9.800 de ani în urmă. Lacul a evoluat dintr-o turbărie într-un lac puțin adânc în urmă cu aproximativ 9.800 de ani, fiind alimentat exclusiv de precipitații. În perioada sa de maximă adâncime, lacul a atins aproximativ 12 metri acum 2.700 de ani.
În prezent, lacul acoperă o suprafață de 19,3 hectare, având o adâncime de până la 6,4 metri, cu sedimente de 4 metri grosime. De-a lungul timpului, suprafața lacului s-a redus de la 21,3 hectare, cât era la începutul anilor 1900. Apa lacului este extrem de pură, cu o mineralizare foarte scăzută, ceea ce îl face unul dintre cele mai curate lacuri din Europa. Din 2018, scăldatul este interzis pentru a păstra puritatea apei.
Legendele Lacului Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana este înconjurat de mai multe legende. Cea mai cunoscută poveste este cea a Anei, o tânără care, împreună cu alte fecioare, a fost obligată să tragă o caleașcă sub biciul unui tiran. Se spune că lacrimile lor au format lacul, iar apele sale au puterea de a spăla păcatele.
O altă legendă vorbește despre o fată pe nume Ana, care a fugit în lac în noaptea nunții, refuzând să se căsătorească cu un băiat pe care nu-l iubea. Numele lacului provine de la ea.
De asemenea, există o legendă despre doi frați în competiție, iar unul dintre ei a fost distrus de o furtună provocată de blestemul unei fecioare, Ana, care a fost chinuită. Se spune că lacul s-a format pe locul unde a avut loc acest incident.
Lacul Sfânta Ana este, de asemenea, un loc de pelerinaj datorită capelei de lemn din apropiere, datând din secolul al XII-lea, și a unei capele de piatră ridicate în 1564. De-a lungul secolelor, mii de pelerini au vizitat acest loc sacru.
Atracții naturale în împrejurimi
Zona lacului Sfânta Ana oferă numeroase atracții naturale. Tinovul Mohoș, un crater vulcanic geamăn, este o rezervație naturală de 80 de hectare, accesibilă doar cu ghid. Peștera Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa, eliberează hidrogen sulfurat și are efecte terapeutice.
Cetatea Balvanyos, construită în secolul al XII-lea, oferă o priveliște panoramică asupra stațiunii Bálványos. Grota Ucigașă, cunoscută pentru gazele periculoase, și izvoarele tămăduitoare, utilizate în terapii tradiționale, completează oferta turistică a zonei.
Întreaga zonă din jurul lacului Sfânta Ana, parte a Ținutului Secuiesc, este ideală pentru drumeții, relaxare în natură și explorarea ecosistemelor unice. Aceasta rămâne o destinație importantă pentru turiști, oferind oportunități de recreere și revitalizare.
Sursa originală a acestui articol este https://stirileprotv.ro/stiri/travel/lacul-sfanta-ana-istoric-cum-ajungi-la-singurul-lac-vulcanic-din-romania-si-ce-poti-vedea-in-imprejurimi.html